خیمه گاه کربلا یکی از مکانهای مقدس و تاریخی است که به عنوان بخشی از واقعه عاشورا اهمیت ویژهای دارد. این مکان، محل استقرار امام حسین (ع) و یارانش در روزهای منتهی به شهادتشان بود. امروزه، این مکان زیارتگاهی مهم برای شیعیان و علاقهمندان به تاریخ اسلام است . این مکان مقدس، یادآور مصیبتها و مظلومیت اهل بیت (ع) است و هر ساله زائران تور کربلا و میلیونها نفر از سراسر جهان برای زیارت این مکان مقدس به کربلا سفر میکنند.
خیمه گاه کربلا در جنوب غربی حرم امام حسین علیهالسلام قرار دارد. فاصله این خیمه گاه از حرم در حدود ۳۰۰ متر و تا مکان قتلگاه حدود ۶۰۰ متر است. در این مسیر، مکانی به نام تلزینبیه نیز وجود دارد که یادآور یکی از نقاط مهم و تأثیرگذار واقعه عاشورا است. این نزدیکی مکانی به زائران اجازه میدهد که به راحتی از حرم امام حسین (ع) به خیمه گاه بروند و از هر دو مکان زیارت کنند.
با ورود به خیمه گاه، اولین چیزی که دیده میشود، خیمهای است که به حضرت ابوالفضل (ع) نسبت داده شده است. این خیمه نشانگر نقشی است که ایشان به عنوان نگهبان و حامی خیمهها در روز عاشورا ایفا کرد. سپس، شانزده طاق کوچک در دو طرف مسیر قرار دارند که یادآور جهاز شتران است.
مرکز خیمه گاه شامل بنایی است که خیمه امام حسین (ع) در آن واقع شده و اطراف آن، خیمههای دیگر یاران ایشان قرار دارند. در این بنا، دو محراب وجود دارد؛ یکی به امام حسین (ع) و دیگری به امام زین العابدین (ع) منسوب است. همچنین، چاهی نیز در این مکان قرار دارد که به نام چاه حضرت عباس (ع) شناخته میشود.
خیمه حضرت زینب (س) پشت خیمه امام حسین (ع)، خیمه همسر امام و خیمه حضرت قاسم (ع) در دو سمت ورودی خیمه گاه واقع شدهاند. خیمه گاه بانوان در سمت غرب و خیمه گاه یاران امام در سمت شرق قرار داشت. پس از پایان نبرد عاشورا، سپاه دشمن به این خیمه گاه حمله کرد، آن را به آتش کشید و اهل بیت امام را به اسارت برد.
اطلاعات دقیقی درباره ساخت اولیه خیمه گاه در دست نیست، اما گفته میشود که اولین بنا در این مکان توسط فردی به نام عبدالمؤمن دده، از نسل سید ابراهیم مجاب، در قرن دهم هجری ساخته شده است. او همچنین چند درخت خرما در نزدیکی این بنا کاشت که بعدها به نخلستان دده معروف شد. در سال ۹۹۶ قمری، جهان کلامی کربلایی، شاعر قرن دهم، این بنا را بازسازی کرد و تاریخ این مرمت بر سنگ محراب آن حک شده است.
در آخرین مرحله بازسازی در سال های اخیر، چند ضریح کوچک در محلهایی که به خیمههای امام حسین (ع)، حضرت عباس (ع)، امام زین العابدین (ع)، حضرت زینب (س) و قاسم بن حسن تعلق داشت، ساخته شد.
مقاله مرتبط: قتلگاه امام حسین (ع) در کربلا کجاست؟
خیمه گاه کربلا نمادی از ایستادگی، فداکاری و مظلومیت اهل بیت (ع) است. زیارت این مکان مقدس، فرصتی است برای تقویت ایمان و ایجاد ارتباط معنوی با امام حسین (ع). بازدید از این مکان، نه تنها زائران را با تاریخ و فرهنگ شیعه آشنا میکند، بلکه ارزشهای انسانی و دینی را که امام حسین (ع) برای آنها جان خود را فدا کرد، در دلها زنده نگه میدارد.
من حسین رضائی هستم، مدیر تور کربلا، در سایت کربلا 24 سعی می کنم مطالب مفید و کاربردی پیرامون سفر به کربلا و نجف و سایر شهرهای زیارتی عراق منتشر کنم. سعی کرده ام تمامی اطلاعات به روز و بر اساس تجربیات بیان شود.